WereldReumaDag

logo reuma dag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD). Wereldreumadag is een jaarlijks wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reuma en spierziekten. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziekten. Mensen met reuma krijgen bijvoorbeeld te maken met lichamelijke beperkingen, pijn en vermoeidheid. Ze moeten ook omgaan met vragen, twijfels, onbegrip en emoties, die samengaan met hun ziekte.

Op deze dag vragen we als ReumaZorg Nederland daarom nadrukkelijk aandacht voor de impact van reuma op het leven van mensen.

Nederland telt ruim twee miljoen mensen, die één van de verschillende vormen van reuma hebben. De afgelopen jaren is reuma steeds meer een onzichtbare ziekte geworden. Dat komt door de steeds betere behandelingen, die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Hierdoor belanden mensen eigenlijk niet meer in een rolstoel en vergroeien hun handen, voeten en andere gewrichten niet meer zo ernstig als dat vroeger gebeurde. Op straat zal je mensen met reuma daarom niet snel herkennen. Toch is reuma nog steeds niet te genezen. Als je de diagnose reuma krijgt van je arts, moet je dus leren leven met een ziekte, die je voor de rest van je leven hebt. Een ziekte die bovendien de nodige impact op je dagelijks leven heeft en alles wat erbij hoort, zoals werk, hobby’s, gezinsleven, relatie, enz.

Wereldreumadag op 12 oktober maakt deze strijd zichtbaar en vraagt aandacht voor de impact van reuma.

ReumaZorg Nederland vraagt niet alleen op deze dag aandacht voor de impact van reuma, maar doet dat het hele jaar door!