Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Het ontstaan van dit vocht kan komen door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijk oorzaken zijn de behandeling van vaatproblematiek, trauma, operatie, wondroos, behandeling van (borst)kanker of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel.
Door de zwelling van de weefsels kan er sprake zijn van een vermoeid gevoel, pijn  en een bewegingsbeperking ontstaan in het betreffende lichaamsdeel.

Bekwaamheid van de oedeemfysiotherapeut
De oedeemtherapeut heeft vaardigheden en kennis om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele veranderingen van de huid en alle bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem ook voor veneus oedeem en lipoedeem.

De behandeling bij de oedeemfysiotherapeut.
Tijdens de behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Ook kan er aandacht zijn voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u zelf kunt leren de controle over de klachten te behouden na afloop van de behandelperiode. De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl.